θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Friday, February 18, 2011

Ποιοι θέλουν το λουκέτο στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία»;


Ποιοι θέλουν το λουκέτο στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία»;

Η απαξίωση του πανεπιστημίου «Μακεδονία» δεν είναι χθεσινή «είδηση». Είναι μια προσπάθεια που κρατά εδώ και μήνες, καθώς το ΠΑΜΑΚ έχει μπει στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας εδώ και 8 μήνες. Ακαδημαϊκοί κύκλοι θυμούνται την «άποψη» Πανάρετου ότι δεν χωρούν δύο πανεπιστήμια στην ίδια πόλη, εκτιμούν δε ότι οικονομικοί λόγοι δεν δικαιολογούν την απορρόφηση του από το ΑΠΘ. Πολύ περισσότερο που το ΠΑΜΑΚ είναι ένα ίδρυμα νοικοκυρεμένο, ειδικά αν το συγκρίνει κανείς με το ιστορικό ΑΠΘ, δεν έχει κλείσει ποτέ (εκτός από την αξέχαστη ομηρία των συγκλητικών πριν λίγα χρόνια) και έχει έντονη οικονομική παρουοία. Ορισμένοι μιλούν για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές που συνδέονται ευθέως με υψηλά πολιτικά πρόσωπα, με στόχο την απαξίωση ίου ιδρύματος. Μία εκπομπή, μάλιστα, στην κρατική τηλεόραση, προβλήθηκε τέσσερις (!) φορές παρά τις διαμαρτυρίες στελεχών του ΠΑΜΑΚ.
Γιατί γίνονται όλα αυτά; Γιατί, το «Μακεδονίας» στο στόχαστρο; Γιατί πιθανότατα έχει... λάθος όνομα και μάλιστα διεθνώς κατοχυρωμένο! Σύμφωνα με μία άποψη, αν συνδυάσει κανείς ια παραπάνω δεδομένα, το ΠΑΜΑΚ πήρε σειρά μετά την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και μέσω Καλλικράτη πολλών δήμων που έφεραν αρχαία μακεδονικά ονόματα (Φιλίππων, Βεργίνας, Μ. Αλεξάνδρου, Κρησηίδος κ,ά.), αλλά και την προσπάθεια εξαφάνισης κάθε τι που θυμίζει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αυτή η άποψη θεωρείται ισχυρή με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή επικρατούν πολιτικά οι λεγόμενοι «αναθεωρητές» της εθνικής μας ιστορίας αλλά και την κινητικότητα που παρατηρείται στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Μια άλλη ερμηνεία, η οποία μοιάζει πιο απλή αλλά εξίσου πιθανή - χωρίς να αναιρεί την πρώτη - είναι να πρόκειται απλώς για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών, καθώς είναι ένα από τα λίγα ΑΕΙ που «ελέγχονται» ακόμη από «γαλάζιους» καθηγητές.

Γ. ΚΕΣ.