θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Sunday, February 06, 2011

Κων. Καραμανλής: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με είχε προειδοποιήσει: « Θα σου επιτεθούν τα Μέσα Ενημέρωσης στην Αθήνα».Περιοδικό Crash Φεβρουάριος 2011


Καλά, δεν ήξερε ότι θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί;
Στο πρώτο κιόλας ραντεβού ο ηγέτης του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν τον είχε προειδοποιήσει, πριν αρχίσει η κουβέντα: «Το 'χεις μετρήσει αυτό , που κάνουμε; Αυτήν τη συνάντηση; Θα σου επιτεθούν τα Μέσα Ενημέρωσης στην Αθήνα».


Όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος
Καραμανλής, η μετριοπάθεια
εκλαμβάνεται, ορισμένες φορές,
ως χειρότερη της αδυναμίας. Σε αυτή την
περίπτωση ως απόλυτη ενοχή
Η βροχή δυναμώνει. Μου λέει για ένα βιβλίο που αναφέρεται στη διαβόητη Μέριλ Λύντς και πώς καθοδηγεί τις χρηματαγορές. Πιάνουμε την κουβέντα για τα βρώμικα παιχνίδια της Γουώλ Στρήτ και κυρίως των διαφόρων Οίκων αξιολόγησης. Δεν Εέρω γιατί, αλλά το μυαλό μου γυρίζει στην άκαρπη σύγκρουση με τους «νταβατζήδες», που εξαγγέλθηκε αλλά δεν έγινε ποτέ. Του λέω για τον βασικό μέτοχο που έγινε μπούμερανγκ. «Ξέρεις», μου λέει, «οι ενδιαφερόμενοι τότε κινητοποίησαν τους μεγάλους κατασκευαστικούς οίκους στην Ευρώπη, την Μπούικ, τη Χόκτιφ και άλλες, που με τη δύναμη τους μπλόκαραν στΐς Βρυξέλες το νομοσχέδιο. Μας απείλησαν ότι θα μας κόψουν τις επιδοτήσεις. Τι να έκανα; Τώρα όμως, το 2009, οι κοινοτικοί με απόφαση τους μας δικαίωσαν. Εκ των υστέρων...».
Για τη βαρονία
Όταν αφηγείται και εξηγεί την αποτυχία στο


θέμα της σύγκρουσης με τη γνωστή βαρονία, το πρόσωπο του σκοτεινιάζει! Είχε γράψει επιστολή στους Γερμανούς για έναν μεγαλοεπιχειρηματία, ζητώντας στοιχεία για τη δραστηριότητα του, αλλά ήδη είχε εκχωρηθεί η «περίπτωση του» από το Βερολίνο στους... Αμερικανούς. Και σε μία σειρά άλλων υποθέσεων, όπου πήγαν να συγκρουστούν, καταλάβαιναν ότι ακουμπάνε «γκρίζες ζώνες» και ιδιαίτερα επικίνδυνες και εκρηκτικές για ευαίσθητες σχέσεις μας. Κάποια στιγμή ξεφεύγει: «Ποια δημοκρατία στην Ευρώπη;». Και αρχίζει το ονόματα μεγάλων επιχειρηματιών με στενές - στενότατες σχέσεις με προέδρους και πρωθυπουργούς. Χαμογελάω, επειδή μπροστά στο γραφείο του βλέπω ότι έχει μία μεγάλη τηλεόραση με χαμηλωμένη τη φωνή, που μεταδίδει συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Διαβάζει εφημερίδες. Παρακολουθεί πολύ την επικαιρότητα. Δεν φαίνεται να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα απ' όσα αποκάλυψε ο σκληρός δίσκος της γραμματέως του Χριστοφοράκου. Δηλαδή, όσα έλεγε, υποτίθεται, για το Μαξίμου, ότι ο ίδιος «δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις μίζες και ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους συνεργάτες του». «Μερικά από όσα διάβασα είναι βλακείες», μου λέει.
Ανασηκώνει τους ώμους του όμως, όταν επιμένω ότι αυτά δείχνουν ένα πρωθυπουργικό γραφείο παρακολουθούμενο συνεχώς και από παντού. Κάτι συμβαίνει, κάτι ενοχλεί (ποιους;) Ξένους και ντόπιους για να παρακολουθείται τόσο στενά ένας πρωθυπουργός, που σπούδασε στην Αμερική, που ανήκει στην οικογένεια Καραμανλή και όλοι γνωρίζουν ότι πιστεύει στη Δύση και στην Ατλαντική Συμμαχία. Γιατί, παραδείγματος χάρη, κράτησε στο συρτάρι για ένα χρόνο την υπόθεση των υποκλοπών; Το γεγονός, δηλαδή, ότι κάποιοι παρακολουθούσαν τα κινητά του, όσα έλεγε σε μέλη της κυβέρνησής του, αλλά και τα προσωπικά του τηλεφωνήματα. Και αυτό πρέπει να γινόταν πολύ πριν αναλάβει την πρωθυπουργία...
Από όσα μου λέει, καταλαβαίνω ότι δεν ήθελε να προκαλέσει διαταραχή σε ευαίσθητες διεθνείς σχέσεις. Τι κάνει νιάου- νιάου στα κεραμίδια; Είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι «ντόπιος» ο υπεύθυνος, μετά την επίσκεψη του πρώην διευθυντή της Vodafon στο Μαξίμου και την έρευνα που ακολούθησε στα παρακολουθούμενα τηλέφωνα. «Περίμενα να τελειώσει η δικαστική έρευνα για να ανακοινωθεί», μου λέει. Γυρίζω την κουβέντα πάλι στο Βατοπαίδι. Τον ρωτάω, εάν αυτό που ακούστηκε ότι ο Τάσος Παπαδόπουλος τον παρακάλεσε να βοηθήσει τους Κυπρίους μοναχούς, επειδή λέγεται ότι ενίσχυαν τον προεκλογικό αγώνα του. Είναι κατηγορηματικός: «Ποτε Ό Τάσος Παπαδόπουλος δεν μου ζήτησε τίποτα». Και θυμάται με συγκίνηση μία συνάντηση μαζί του την εποχή του περίφημου σχεδίου του Κόφι Ανάν. «Βρεθήκαμε οι δυο μας και του είπα ότι θα τον στηρίξω σε ό,τι αποφασίσει. Μου είπε: Ξέρες, είμαι γέρος και άρρωστος. Δεν μπορώ να δεχθώ τέτοιο πράγμα για τον τόπο μου. Τον κοίταξα και του είπα είσαι γέρος και άρρωστος αλλά και πολύ μάγκας».
Το βιβλίο
Σκέφτομαι ότι αν βγάλει ένα βιβλίο, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και διεθνείς αντιδράσεις. Όπως διαισθάνομαι, θα έχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για τις συναντήσει του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και για τους αγωγούς που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνουν ποτέ. Καλά, δεν ήξερε ότι θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί;
Στο πρώτο κιόλας ραντεβού ο ηγέτης του Κρεμλίνου τον είχε προειδοποιήσει, πριν αρχίσει η κουβέντα: «Το 'χεις μετρήσει αυτό , που κάνουμε; Αυτήν τη συνάντηση; Θα σου επιτεθούντα Μέσα Ενημέρωσης στην Αθήνα».

Εκείνο βέβαια που μέτρησε περισσότερο στΐς ημέρες που ακολούθησαν, ήταν το βέτο στο Βουκουρέστι, για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Για πρώτη φορά υπήρξε βέτο σε επίσημη αμερικανική πρόταση. Ούτε ο Σαρλ Ντε Γκωλ, παρά το γεγονός ότι είχε φύγει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, δεν είχε τολμήσει κάτι τέτοιο. Και την ώρα που ο Μπους, αν και είχε «προειδοποιηθεί», δήλωνε ότι τα Σκόπια θα είναι το επόμενο μέλος της ατλαντικής συμμαχίας. Η Μέρκελ, πέντε μέρες νωρίτερα, «αρπάχτηκε» στο τηλέφωνο μαζί του, λέγοντας ότι «τα επιχειρήματα που μου λέτε για την μη είσοδο των Σκοπίων, είναι ακριβώς τα ίδια που μας λέγατε για να εισέλθει η Κύπρος στην Ε.Ε.». Έγινε χαμός σε εκείνο το τηλεφώνημα, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο που ενδιαφερόταν επί μονίμου βάσεως για την πώληση των μαχητικών της αεροσκαφών... ΟΣαρκοζί ήταν φίλος, αλλά πού και πού «τρελαινόταν» με την υπόθεση των RAFALE, γιατί κι αυτός έχει τους δικούς του «βαρόνους» στο Παρίσι... Φεύγοντας από το γραφείο, τον ρώτησα αν θα κατέβει πάλι βουλευτής. «Το σκέφτομαι», μου είπε. Θεωρεί ότι οι τελευταίες κινήσεις του Σαμαρά είναι θετικές. Δεν μιλάει άσχημα για την Ντόρα ή για παλιούς συνεργάτες ή τουλάχιστον δείχνει να το αποφεύγει. «Όχι, η Ντόρα δεν ήταν "λούκι" κανενός. Ήταν "σπαθί" όσο ήταν στο υπ. Εξωτερικών. Όσον αφορά για τις εξελίξεις στην οικονομία και οτην Πολιτική σκηνή, μου έδωσε την εντύπωση ότι βλέπει «το κακό να δυναμώνει». Αλλά ήταν και κατηγορηματικός: «Για ποια μέτρα μιλάνε τώρα αυτοί που έφευγαν από τα τραπέζια του διαλόγου;».