θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Thursday, February 17, 2011

Εξέγερση στα Καλάβρυτα για το "1821"Πυρ και μανία είναι οι Καλαβρυτινοί με αφορμή το ντοκιμαντέρ «1821» που τις τελευταίες εβδομάδες προβάλλεται από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ। Διαμαρτυρόμενος για την επίμαχη εκπομπή, ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη σχετικά με τα όσα ακούστηκαν στο ντοκιμαντέρ γύρω από την έναρξη της επανάστασης.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι η έναρξη της επανάστασης δεν έγινε στα Καλάβρυτα, αλλά σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο και ότι η ορκωμοσία των οπλαρχηγών στην Αγία Λαύρα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό δεν έγινε ποτέ.

Στη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε τρεις ώρες, συμμετείχε εκπρόσωπος του μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου -ο οποίος λείπει στα Ιεροσόλυμα- αντιδήμαρχοι Καλαβρύτων και Πατρών, πρόεδροι συλλόγων και φορέων, καθώς και περίπου σαράντα ιστορικοί ερευνητές και καθηγητές πανεπιστημίων.

Ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Φραντζής είπε στην «Espresso»:

«Σκοπός μας ήταν να αναλύσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν και αφορούν το ντοκιμαντέρ, το οποίο όπως διαπιστώσαμε παραχαράσσει την ιστορία μας ως ελληνικό έθνος και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι το 90% των Ελλήνων θίγεται από αυτή την κατάσταση. Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ανιστόρητο. Αυτό, όμως, που μας προβλημάτισε ιδιαίτερα ήταν η χρονική στιγμή που προβάλλεται. Γιατί τώρα; Γιατί διάλεξαν να κάνουν αυτή την υπερπαραγωγή και να σπαταλήσουν τόσα πολλά χρήματα συγκεκριμένα αυτή την περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται σε τόσο δυσμενή οικονομικά θέση; Τώρα που έχουμε μεγάλες ανάγκες, σήμερα που ο μισθωτός και ο συνταξιούχος στερείται τα προς το ζην; Πώς κάποιοι διέθεσαν τόσα χρήματα και για ποιο λόγο; Τι κρύβεται; Ποια είναι η σκοπιμότητα; Ποια τα σχέδιά τους;» διερωτάται ο κ. Φραντζής.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις και αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία 15μελής επιτροπή αποτελούμενη από ιστορικούς, καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπροσώπους συλλόγων Καλαβρυτινών της χώρας: «Αυτό αποδεικνύει ότι δεν αντιμετωπίζουμε το θέμα τοπικιστικά. Από κει και μετά αυτή η επιτροπή θα συντονίσει σε όλη την Ελλάδα αντίστοιχες συσκέψεις».

«Να διακοπεί»

Ο κ. Φραντζής τόνισε ότι ομάδα Καλαβρυτινών έχει επισκεφτεί πολλές φορές τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, αλλά, όπως καταγγέλλει, οι υπεύθυνοι βρίσκονται μονίμως σε σύσκεψη:

«Το αίτημά μας είναι κάθε εβδομάδα, μετά το τέλος της επίμαχης εκπομπής, να συμμετέχει στο πάνελ ένας επιστήμονας τον οποίο θα έχουμε ορίσει εμείς και ο οποίος θα μπορεί να σχολιάζει παραθέτοντας στοιχεία. Στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό θα ζητήσουμε ακόμα και την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να διακοπεί η μετάδοση του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ. Εχουμε βγάλει ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα αποσταλεί στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, στον Αρχιεπίσκοπο, στα μέσα ενημέρωσης, στους αρχηγούς των κομμάτων και από τη στιγμή που δεν θα συμμετέχουν στο πάνελ οι επιστήμονες που εμείς θα έχουμε ορίσει, τότε θα ζητήσουμε την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Προσπαθούμε να επιδείξουμε ψυχραιμία και στην παρούσα φάση δεν εξετάζουμε προσφυγή στη Δικαιοσύνη».

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ