θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Friday, November 12, 2010

Οι σώφρονες άνδρες της αρχαιότητας συνειδητοποίησαν ότι οι μεγάλοι φιλόσοφοι τους ήταν τα φυσικά προϊόντα των αισθητικών ιδανικών της αρχιτεκτονικής,


Πηγή: Γιαλουράκης Κλεάνθης, Ολόκληρη η αλήθεια για την ομάδα "Εψιλον"ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο άνθρωπος και κάθε βιολογικό ον υπόκειται σε ορισμένους βιολογικούς φυσικούς νόμους τους οποίους οφείλει να τους ανακαλύπτει και να εναρμονίζεται με αυτούς. Το άτομο βέβαια δεν είναι υπεύθυνο για το γονίδιο του. Υπεύθυνοι είναι η φύση και οι προγονοί του. Για να εκφραστούν όμως οι χαρακτήρες του γονιδίου χρειάζεται ένα ειδικό περιβάλλον. Για αυτό το περιβάλλον υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος και εδώ βρίσκεται το φάσμα της ελευθερίας τους βουλήσεως του ατόμου.
Όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε ένα σύνολο καταστάσεων, λειτουργιών ή συνειρμικών λειτουργιών τότε επιτρέπεται στο γονίδιο του να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί. Αυτό είναι η ουσία και το βάθος που δηλώνει φυσιολογία υγεία. Κάθε παρεκτροπή από αυτήν την αρμονική σχέση δηλώνει το παθολογικό.
Επίσης πρέπει να πούμε ότι το παθολογικό δεν διακρίνεται πάντοτε από το υγιές. Συνήθως συνυπάρχει με το υγιές. Η συνεχής όμως αναπαραγωγή που έχει προκαλέσει παθολογικές καταστάσεις που επειδή συντελέστηκαν βαθμιαία δεν αναγνωρίζονται σαν παθολογικές- τις φέρουν και οι υγιείς μέσα τους, τις αναπαράγουν και τις μεταδίδουν και στους άλλους ανθρώπους. Και επειδή σήμερα το υγιές είναι πιο σπάνιο από το παθολογικό, αυτό αναγνωρίζεται σαν παθολογικό και απομονώνεται είτε σαν ένα χαρακτηριστικό σε μια εκδήλωση, είτε σαν άτομο. Έτσι το υγιές γίνεται το παράξενο και το ιδιόρρυθμο.
Στη φύση και φυσικά στην κοινωνία που είναι επέκταση της φύσης, τα φαινόμενα συντελούνται ή απότομα, βίαια ή βαθμιαίως. Τα βίαια φαινόμενα είναι συνήθως τα σπάνια, ενώ τα βαθμιαία είναι συνεχή.

Υπάρχει στη φύση το φαινόμενο της όσμωσης που πρακτικά σημαίνει πως όταν υπάρχει μια διαφορά δυναμικού, η μεγαλύτερη τείνει να εξισορροπήσει και να εξουδετερώσει την ταραχή. Το ίδιο συμβαίνει και στην κοινωνία. Αν δηλαδή η παθολογική παρεκτροπή είναι η κυρίαρχη, αυτή έχει την τάση να ισοπεδώσει, να εξαφανίσει εντελώς το φυσιολογικό. Αυτό γίνεται βαθμιαία. Εάν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση γρήγορα όλοι υποκύπτουν σε αυτήν την παρεκτροπή.
Στην ιστορία υπήρξαν ορισμένες βίαιες πολιτισμικές συγκρούσεις και τέτοιες, ίσως η μεγαλύτερη ήταν τον 4ο, 5ο, 6ο και 7ο αιώνα, με την βίαιη καταστροφή του Ελληνικού κόσμου. Μια άλλη βίαιη σύγκρουση συντελέστηκε κατά την Αναγέννηση που υπήρξε φανερά επηρεασμένη από το Ελληνικό πνεύμα.
Επίσης βίαιη ήταν και η σύγκρουση που έγινε μεταξύ του Κλασσικισμού και του Μοντερνισμού από το 1900 μέχρι το 1950 που πρακτικά σήμαινε τη ρήξη με το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα.
Η πολιτιστική όμως καταστροφή στις μέρες μας γίνεται συνήθως μέσω των των φαινομένων της όσμωσης. Βαθμιαία. Σήμερα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, των μαζικών μέσων ενημέρωσης, του χρηματιστηρίου, κ.λπ. μια παθολογική κατάσταση εξαπλώνεται ταχύτατα και παίρνει μαζικές επιδημικές διαστάσεις. Διότι η παθολογική αρρωστημένη αυτή κατάσταση υποστηρίζεται από καλά διαπλεκόμενα οργανωμένα συμφέροντα που κερδοσκοπούν από αυτήν την ίδια κατάσταση. Όπου υπάρχει υγεία δεν υπάρχει κερδοσκοπία. Αντίθετα όπου υπάρχει παθολογία, εκεί αναπτύσσεται η κερδοσκοπία.
Το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι ότι έχουν αμβλυνθεί οι μηχανισμοί αναγνώρισης του παθολογικού και στη συνέχεια οι μηχανισμοί καταπολέμησης του παθολογικού, του αρρωστημένου, τόσο στο άτομο όσο και στην κοινωνία. Η βαθμιαία αλλά ταχύτατη διείσδυση παθολογικών καταστάσεων στην πατρίδα μας, έχει σοβαρότατες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα της ζωής.
Για παράδειγμα, στο πεπτικό σύστημα, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου που είναι μια δυτική νόσος, ανάμεσα στο 1970 και το 1990 αυξήθηκαν 12 φορές. Αυτό που έχει συμβεί στο έντερο και στο πεπτικό σύστημα που είναι το πιο ευαίσθητο είναι κάτι το τρομακτικό. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία. Έχουμε μια δυτικοποίηση του Ελληνικού μοντέλου και μια αύξηση μέσα σε 20 χρόνια όλων αυτών των παθήσεων του δυτικού πολιτισμού όπως λέγονται.
Το ένστικτο της όρεξης που είναι από τα ισχυρότερα και βασικότερα ένστικτα. Είναι αυτό που μας κάνει να πεινάμε, προετοιμάζει το πεπτικό σύστημα να δεχθεί την τροφή και είναι ένα από τα βασικά ένστικτα επιβίωσης. Αυτό το ένστικτο στη σημερινή εποχή έχει οξυνθεί και για αυτό βλέπουμε τους ανθρώπους σήμερα να πεινούν όλο και περισσότερο.
Τα αρχαία Ελληνικά αγάλματα είναι όλα λεπτά. Πρέπει να θυμηθούμε
ότι οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν στο αριστερό πλευρό όπου βρίσκεται ο θόλος που μετρά πόση τροφή δέχεται το στομάχι και στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα "ταξίμετρο" της τροφής.
Υπάρχουν ορισμένα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουμε για να φτάσουμε στο βιολογικό σκοπό του ανθρώπου. Πρώτα από όλα είναι το φυσικό περιβάλλον. Οι Έλληνες όπως γνωρίζουμε είχαν θεοποιήσει τη φύση για να δείξουν πόσο τεράστια σημασία έχει η φροντίδα της. Φυσικά με τη θεοποίηση της την προστάτευσαν κιόλας. Σήμερα η σχέση αυτή έχει διαταραχθεί διότι υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι οποίοι δεν ξέρουν, ούτε από πού βγαίνει ο ήλιος ούτε από που δύει. Δεν ξέρουν να προσανατολιστούν από τα αστέρια, δεν ξέρουν τίποτε για τους κύκλους της ζωής. Ακόμη στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια συντελείται μια τρομερή οικολογική καταστροφή. Από την ιστορία βλέπουμε πως κάθε φορά που εισβάλλουν στη χώρα μας άνθρωποι κατώτερου πολιτισμού, πάντοτε καταστρέφεται η οικολογία του τόπου μας. Έχουν καεί το 80% των δασών, οδεύουμε σε μια ερημοποίηση της χώρας μας και κάθε χρόνο χάνεται στο Αιγαίο όγκος χώματος ίσος με ένα νησί του Αιγαίου. Χρειάζονται γύρω στα 100 χρόνια για να παράγει ο φλοιός της γης χώμα.
Οι Έλληνες μας δίδαξαν πως η αρχιτεκτονική είναι ένας μαζικός παιδαγωγικός τρόπος διαμόρφωσης του χαρακτήρα και ένα μαζικό διαπαιδαγωγικό μέσον. Με την καταστροφή του Ελληνικού κόσμου βλέπουμε να ξεχνιέται αυτό και να εμφανίζεται ξανά με την Αναγέννηση και ξανά το 1900, ενώ έχει γεμίσει όλη η ανθρωπότητα με Ελληνικούς ρυθμούς το βλέπουμε σιγά-σιγά να καταστρέφεται. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι διαφορετική είναι η ιδεολογία ενός ανθρώπου που ζει σε ένα σπίτι, σε μια πόλη με Ελληνικό ρυθμό και άλλη η ιδεολογία, η βιολογία και η συμπεριφορά του ανθρώπου που ζει σε ένα σπίτι - κουτί. Τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας βλέπουμε την τρομακτικά μεγάλη στροφή της αρχιτεκτονικής. Βλέπουμε σκληρά, εξαμβλωματικά, ανοίκεια κουτιά πέρα από τις ανθρώπινες διαστάσεις να προβάλλονται μέσα στην ελληνική γη και να την μολύνουν και να εξαφανίζονται όλα τα νεοκλασικά κτίρια. Και κανείς να μη μιλά για αυτό.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη δόμηση της κατοικίας. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι διάλεγαν έναν χώρο προφυλαγμένο από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, έκαναν σχέδια για τα σπίτια τους και έμπαιναν μέσα και τα κατοικούσαν. Αυτή η λειτουργία τείνει να εξαφανιστεί.
Στο οικογενειακό περιβάλλον, που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό περιβάλλον για ανάπτυξη, τη βιολογική ανάπτυξη του ανθρώπου. Επί χιλιάδες χρόνια οι γονείς με τα παιδιά είχαν καλές σχέσεις και ξαφνικά στη δεκαετία του '50 βλέπουμε να εισάγεται υποβολιμιαία το λεγόμενο "χάσμα των γενεών". Οι γονείς και οι παπούδες μας ήταν πολύ λογικοί άνθρωποι και δεν αγόραζαν όλα αυτά τα άχρηστα πράγματα. Εάν αυτό συνέβαινε και σε μας δεν θα είμασταν καλοί αγοραστές και ως εκ τούτου επινοήθηκε το χάσμα των γενεών και οι άνθρωποι έγιναν ξαφνικά ακόμη πιο αδύναμοι.
Την ίδια επίσης εποχή ενώ ήδη έχει αποδυναμωθεί ο άνθρωπος από όλα αυτά έχουμε και τον Φεμινισμό. Σε ολόκληρη την ιστορία του πολιτισμού το ανδρόγυνο μαζί προσπαθούσε να υπερπηδήσει τις δυσκολίες. Ο Φεμινισμός δημιουργεί εμπόδια στις σχέσεις του ανδρογύνου και τους καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους.
Όσον αφορά τον υγιεινό τρόπο ζωής, βλέπουμε να αναπτύσσεται η επιστήμη και οι άνθρωποι να ζουν όλο και περισσότερο. Ενώ ξέρουμε πως μπορούμε να κάνουμε την πρόληψη, υπάρχει η καρδιοχειρουργική. Το σώμα όμως είναι ο ναός του πνεύματος. Χωρίς ένα σωστό σώμα ο άνθρωπος δεν μπορεί να προχωρήσει. Στο επίπεδο της συνειδήσεως. Συνείδηση πρακτικά, είναι το σύνολο των σκέψεων που έχει επεξεργαστεί το μυαλό μας. Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν μελετήσει πάρα πολύ και το ονόμαζαν "συνείδηση". Δεν έλεγαν ούτε "υποσυνείδητο", ούτε "Υπερεγώ", ούτε "ασυνείδητο". Πραγματικά αν θελήσει κανείς να εκμαυλίσει τους ανθρώπους πρέπει οπωσδήποτε να επέμβει σε αυτό το χώρο να τους μπερδέψει και να τους εξουθενώσει. Εδώ βλέπουμε ξανά να επαναλαμβάνεται λίγο-πολύ η ίδια ιστορία- ξεπηδούν κάποιες πολύ παράξενες ψυχαναλυτικές θεωρίες που σκοπό δεν έχουν να λυτρώσουν τον άνθρωπο αλλά σε πρακτικό επίπεδο να τον μπερδέψουν. Μπορούμε να κάνουμε όλοι ένα πείραμα στο σπίτι μας: να φερθούμε σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης ψυχανάλυσης. Πρακτικά δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτε.
Ο ίδιος μηχανισμός αποδιοργάνωσης λειτουργεί με τις ενοχές, τις τύψεις και τις αμαρτίες. Διαφορετικά λειτουργεί ένας οργανισμός όταν έχει αυτές τις αντιλήψεις και διαφορετικά λειτουργεί όταν δεν τις έχει. Διαφορετικά είναι να ξεκινά κανείς τη ζωή του με ένα προπατορικό αμάρτημα και να σκέπτεται ότι έχει μέσα του κάτι σάπιο που πρέπει να το πετάξει και αρχίζει να ψάχνει ποιο είναι το σάπιο και ποιο το υγιές και διαφορετικά να ξεκινά κανείς με την Ελληνική θεογονία που είναι η μόνη θεογονία στην οποία το καλό έχει ήδη νικήσει πλήρως το κακό και το έχει εκτοπίσει στα Τάρταρα. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον διαφορετικό, βοηθά να μην υπάρχουν αιτίες βραχυκυκλώματος, μας κάνει να είμαστε ανοιχτοί, πιο κοντά στην αρμονία και να μην έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα από την αρχή. Έτσι, οι Έλληνες ανέπτυξαν τη διαλεκτική.
Από την αρχή του κόσμου υπάρχουν δύο διαμετρικά αντίθετες ιδεολογίες. Η μία δημιουργεί καλά ένστικτα, καλά και ανθρώπινα στοιχεία για να μπορέσει το άτομο να δημιουργήσει. Η ιδεολογία αυτή είναι η Ελληνική. Η δεύτερη είναι αυτή που διεγείρει κακά ένστικτα για να καθυποτάξει τους ανθρώπους. Αναφίβολα η σωστή είναι η πρώτη. Δυστυχώς όμως πολλές φορές όλοι μας χρησιμοποιούμε τη δεύτερη και την αναμεταδίδουμε στα παιδιά μας, τους φίλους μας, στο κοινωνικό μας περιβάλλον.
Το κεφάλαιο της τέχνης είναι εξίσου σημαντικό. Η τέχνη είναι μια μορφή έκφρασης και προσπάθειας εναρμόνισης με την φύση αλλά και εξιδανίκευσης της φύσεως. Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να φθάσει το βιολογικό του σκοπό, αλλά μπορεί και να τον ωθήσει να παρεκτραπεί.
Ο Πλωτίνος στο έργο του: "Αισθητική: Η έννοια του Ωραίου", περιγράφει το εξευγενιστικό και εξυψωτικό αποτέλεσμα της ομορφιάς στην αποκαλυπτόμενη συνείδηση του ατόμου. Η ομορφιά είναι ουσιώδης στην φυσική αποκάλυψη της ανθρώπινης ψυχής. Τα μυστήρια πρέσβευαν ότι ο άνθρωπος, τουλάχιστον ένα μέρος αυτού, είναι το προϊόν του περιβάλλοντος του. Συνεπώς θεωρούσαν επιτακτικό να περιβάλλεται κάθε άτομο από αντικείμενα που θα μπορούσαν να γεννήσουν στην ψυχή του τα υψηλότερα και ευγενικότερα συναισθήματα. Απέδειξαν ότι είναι δυνατή η παραγωγή ομορφιάς στη ζωή όταν η ζωή αυτή περιβάλλεται από ομορφιά. Ανακάλυψαν ότι τα συμμετρικά σώματα δημιουργού-ντο από συμμετρικές ψυχές- ότι οι ευγενείς σκέψεις παρήγοντο από μυαλά που περιβάλλοντο από υποδείγματα πνευματικής ευγένειας. Αντιθέτως εάν ένας άνθρωπος αναγκάζεται να κοιτά ένα χυδαίο ή ασυμμετρικό κτίσμα θα εγερθεί μέσα του η χυδαιότητα η οποία θα τον ωθήσει να προβεί σε χυδαίες συνήθειες. Εάν ένα στρεβλό κτίριο εγερθεί στο μέσον μιας πόλης, σε αυτήν την κοινότητα θα γεννηθούν στρεβλά παιδιά και οι άνδρες και οι γυναίκες που θα κοιτούν το ασύμμετρο κτίσμα δεν θα έχουν αρμονικές ζωές. Οι σώφρονες άνδρες της αρχαιότητας συνειδητοποίησαν ότι οι μεγάλοι φιλόσοφοι τους ήταν τα φυσικά προϊόντα των αισθητικών ιδανικών της αρχιτεκτονικής, της μουσικής και της τέχνης που αποτελούσαν πρότυπα του πολιτιστικού συστήματος της εποχής εκείνης. Στις σύγχρονες ταινίες νομίζει κανείς ότι ανά πάσα στιγμή θα του συμβεί ένα τρομακτικό κακό. Φόβος χωρίς έλεος. Η σημερινή τέχνη είναι μια κακή τέχνη και αυτή κάνει κακό. Πρόκειται για μια τέχνη εξαμβλωματική που δεν εξυψώνει τον άνθρωπο. Τον εκχυδαΐζει και τον καθιστά πιο ευάλωτο.
Το ίδιο συμβαίνει και με την παιδεία. Ο σκοπός της είναι να διαπλάσει έναν χαρακτήρα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε. Να αναπτύξει την συνείδηση και να παραδώσει γνώσεις. Αυτά όμως δεν συμβαίνουν σήμερα.
Στην επιστήμη συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ενώ αυξάνει το βάθος της επιστήμης, στενεύει το γνωστικό αντικείμενο. Έτσι ο επιστήμονας όσο εξαιρετικός κι αν είναι δεν μπορεί να συλλάβει το σύνολο και καθίσταται κι αυτός υποχείριο πιθανών συμφερόντων. Οι γιατροί σήμερα πρακτικά κάνουν όλοι την δουλειά των φαρμακευτικών εταιριών.
Είναι φυσικό και αναγκαίο για ένα άτομο, για μια κοινωνία και για ένα έθνος για να επιβιώσει και να προκόψει, να έχει γερά τις ρίζες του στην ιστορία, που αν τύχει και είναι ένδοξη, είναι ένας ισχυρός συμπαραστάτης. Αν κόψει αυτές τις ρίζες, όπως συμβαίνει και στο δέντρο, τότε καθίσταται αδύναμος και ευάλωτος. Για αυτό υπάρχει η τάση στα άτομα, τα έθνη, τις ομάδες όταν συναντούν μια δυσκολία να ανατρέχουν στην ιστορία τους και να παίρνουν δύναμη από αυτήν. Όσον αφορά τη δική μας ιστορία υπάρχει μια κατά κόρον διαστρέβλωση ή αποσιώπιση. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι εξής: Μας μιλούσαν γενικά και αφηρημένα για το μεγαλείο της Ελλάδας χωρίς να μας αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα ώστε κάποια στιγμή να τη βαρεθούμε και να την εγκαταλείψουμε. Οι δάσκαλοι μας στο σχολείο, μας έδιναν την εντύπωση πως η αρχαία Ελλάδα ήταν κάτι μικρό- κάτι που μπορούσε κανείς να το περπατήσει και να τους γνωρίσει όλους.
Κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί την επικρατούσα αντίληψη και σήμερα. Αποκαλύπτεται όμως από σύγχρονους ερευνητές σήμερα, ότι οι αρχαίες Ελληνικές πόλεις ήταν πάνω από 3.000 από την Ισπανία μέχρι την Κίνα με υπολογιζόμενο πληθυσμό πάνω από 100.000.000. Στο σχολείο μας μάθαιναν ότι η ιστορία μας αρχίζει το 800 π.Χ. και ότι δήθεν κατεβήκαμε από τον Βορρά. Και είναι να απορεί κανείς πώς μέσα από τη βαρβαρότητα ξαφνικά αναπτύξαμε μια γλώσσα εξαιρετική, την Ομηρική. Επίσης μας έμαθαν ότι το αλφάβητο ήταν φοινικικό και όμως δεν υπάρχει ούτε ένα σύγγραμμα στη φοινικική. Ούτε μια επιγραφή. Ενώ είναι απολύτως αποδεδειγμένο ότι το αλφάβητο είναι Ελληνικό.
Μας έλεγαν ότι οι Έλληνες πήραν την Αστρονομία από τους Αιγυπτίους. Οι Αιγύπτιοι όμως, ένας λαός που κατέγραψε τα πάντα δεν έχει ούτε ένα σύγγραμμα αλλά ούτε μια επιγραφή που να λέει: "έκλειψη σελήνης στις τάδε του μηνός". Αντίθετα αν ανοίξουμε την αρχαία Ελληνική ιστορία βρίσκουμε διαρκώς διακεκριμένους Έλληνες αστρονόμους.
Έτσι όλοι καταντήσαμε να γνωρίζουμε τον Νώε και όχι τον Δευκαλίωνα, τον Αδάμ, αντί τον Φορωνέα, τον Νεύτωνα και τον Κοπέρνικο αντί τον Υπαρχο και ακόμη τον Αϊνστάιν αντί τον Καραθεοδωρή.
Κανείς δεν μας είπε όταν είμαστε στο σχολείο ότι τα σωζόμενα έργα των Ελλήνων είναι 4.000 τόμοι και κανείς δεν μας είπε πως η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είχε 750.000 τόμους.
Είναι πάρα πολλοί αυτοί που διαφωνούν για την ηλικία της Ελληνικής φυλής. Είναι όμως κάτι πολύ σημαντικό γιατί είναι διαφορετικό για έναν λαό όπως οι Έλληνες να έχει μια λαμπρή ιστορία 15.000 χρόνων και χίλια χρόνια που δεν πάμε καλά δεν χάλασε ο κόσμος. Μπορούμε να γνωρίσουμε την αναγέννηση του Ελληνικού πνεύματος, ιδιαίτερα αν υπάρχει το Ελληνικό γονίδιο.
Ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Νανόπουλος σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα είπε: "... Εγώ πιστεύω ότι κάτι συμβαίνει με το ΩΝ Α του Ελληνικού μυαλού και δεν το εννοώ μοιρολατρικά. Αλλά, αν ανατρέξουμε πίσω στην εποχή του Πλάτωνα και ως σήμερα, θα δούμε ότι οι Έλληνες είναι πολύ καλοί στα μαθηματικά. Ίσως ο κόσμος να μην το ξέρει, αλλά έχουμε μια μεγάλη παράδοση στα μαθηματικά. Δεν το λέω με καμία τελολογική έννοια, αλλά είναι μια τάση του μυαλού μας που μπορεί να έχει σχέση και με το περιβάλλον. Δεν ξέρω ακριβώς, είναι κάτι που βγαίνει από την παρατήρηση. Νομίζω ότι η Ελλάδα -γενικά, μέσα και έξω- έχει στη σύγχρονη επιστήμη τρομακτική αιχμή. Κυρίως στη θεωρητική φυσική και ίσως παράλληλα και στη βιολογία. Αλλά τα μεγάλα ονόματα διεθνώς προέρχονται από τη θεωρητική φυσική. Αν και εμένα δεν με νοιάζει αν είναι μέσα ή έξω από την Ελλάδα. Αυτά είναι ανοησίες. Και έξω είμαστε κανονικότατοι Έλληνες. Πάμε και ερχόμαστε, ζούμε σε ένα διεθνές χωριό και ο καθένας προσπαθεί από όπου μπορεί. Σας έλεγα λοιπόν ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη παράδοση. Κάτι μας τραβάει σε αυτό το πράγμα - δεν ξέρω τί ακριβώς...".
"...Επειδή πρόσφατα άκουσα να γίνεται λόγος για το γονίδιο της ευφυΐας, αν θελήσουμε να το απομυθοποιήσουμε το θέμα, μάλλον είναι θέμα διακλαδώσεων των νευρώνων. Δηλαδή τα νευρωνικά συστήματα έτυχε να είναι διαφορετικά. Ή τα νεύρα να έχουν καλύτερες διακλαδώσεις ή να συνδέονται πολύ περισσότερα μαζί... Υποθέτω δεν ξέρω... Ίσως είναι ανοησίες, όλα αυτά, αλλά πιθανόν να είναι κάτι τέτοιο... Και προς Θεού, δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας... Όλα αυτά που λέω είναι εντελώς κλασικά πράγματα. Όποιο βιβλίο αγοράσετε αυτή τη στιγμή για το μυαλό, τα λέει αυτά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνεται προσπάθεια όλα να τα εξηγήσουμε μέσα από τους βασικούς νόμους. Και στη βιολογία αλλά και ειδικότερα το τί είναι σκέψη, τί είναι μνήμη, τί είναι αγάπη... Όλα αυτά κάποια στιγμή θα απαντηθούν με καθαρά χημικές εξισώσεις. Παραδείγματος χάριν, ξέρουμε τί χημικές διεργασίες συμβαίνουν όταν κάνουμε έρωτα. Σήμερα πια είμαστε σε θέση να μετράμε όλα αυτά τα πράγματα. Δηλαδή δεν είναι απλώς θεωρίες. Τα πάντα πλέον τα καταλαβαίνουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο ανάλυσης δεδομένων. Και θα τα καταλάβουμε ακόμη καλύτερα. Η έρευνα αυτή τη στιγμή αρχίζει να επεκτείνεται σε φαινόμενα ιεραρχικά ανώτερα - συνείδηση, ας πούμε, σκέψη, ελευθερία βουλήσεως... Δένε τώρα ότι ίσως σε θέματα λειτουργίας του μυαλού να παίζει ρόλο ακόμη και η κβαντομηχανική. Έχουν αρχίσει να γίνονται πειράματα και θα δούμε αν όντως έτσι συμβαίνει. Το καλό με την κβαντομηχανική είναι ότι επειδή είναι θεωρία πιθανοτήτων σου αφήνει πολλά περιθώρια για να ελέγξεις αν κάτι είναι "ναι" ή "όχι". Παίζεις με τις πιθανότητες. Αν αυτό ισχύει για το μυαλό, μπορεί να εξηγηθεί γιατί στις ίδιες αρχικές συνθήκες ο ένας άνθρωπος αποφασίζει άλφα και ο άλλος αποφασίζει βήτα. Η το ίδιο άτομο στις ίδιες συνθήκες στη μια περίπτωση αποφασίζει άλφα και στην άλλη περίπτωση, βήτα...".
"...Κανένας δεν σκέφτεται ότι υπάρχει και η έρευνα, η οποία μπορεί να μας κάνει πρωτοπόρους στον κόσμο. Δίνουν για τον αθλητισμό, για τους αθλητές κ.λπ. -και καλά κάνουν- αλλά κάτι θα μπορούσε να γίνει και για την πνευματική Ολυμπιάδα. Να πάρουμε νέους ανθρώπους, Έλληνες και να τους αναδείξουμε. Εγώ, ξέρετε, από παιδί, από τότε που έπαιζα μπάλα, έχω μέσα μου μια μαχητικότητα. Αγωνίζομαι, προσπαθώ, βρίζω και λιγάκι, μετά πίνω κανένα κρασί και ηρεμώ... Αλλά αυτή η συμπεριφορά κρατάει πολλούς Έλληνες μακριά από κάθε επαφή με την Ελλάδα. Και ότι καλό θα είχαν να προσφέρουν το χάνουμε. Και μπορεί εγώ λόγω χαρακτήρος να έχω μια ενισχυμένη Ελληνικότητα...".
Ένας Ιταλός καθηγητής έκανε έρευνες στον ιταλικό πληθυσμό και ενετόπισε ένα γονίδιο το οποίο χαρακτηρίζει την Ελληνική φυλή και διαπίστωσε ότι από τη Νάπολη και κάτω, πάνω από το 87% του πληθυσμού είχε το ελληνικό γονίδιο.
Εάν θα προοδεύσει ένα άτομο σε μια κοινωνία εξαρτάται από την αρμονική σχέση ατόμου και κοινωνίας. Όσο πιο καλή είναι αυτή η σχέση τόσο περισσότερη πρόοδος επιτυγχάνεται στην κοινωνία και αυτό γινόταν στην Αθηναϊκή πολιτεία. Όταν το ένα παρεκτρέπεται σε βάρος του άλλου, τότε έχουμε μια παθολογική κατάσταση. Η παρεκτροπή προς την πλευρά του συνόλου είναι ο κομμουνισμός οπότε το άτομο απλά χάνει. Σήμερα, λόγω αυτής της μεγάλης διαταραχής ατόμου και συνόλου, τα άτομα είναι πάρα πολύ απομονωμένα, αδύναμα και ευάλωτα. Αλλαγή ιδανικών τρόπου ζωής, μαζικά μέσα ενημέρωσης. Εάν υπάρχει ένα σύνολο ατόμων με αυστηρές αρχές, ιδανικά, παράδοση και ιστορία είναι πάρα πολύ δύσκολο να το καταλάβεις. Πρέπει να εφαρμόσεις ορισμένες μεθόδους: να τους διασπάσεις, να τους αποκόψεις, να τους απομονώσεις να τους κόψεις τις πηγές άντλησης δυνάμεως και κατόπιν να ζητήσεις τη βοήθεια των μαζικών μέσων ενημέρωσης, που θα παρουσιάσουν το ασήμαντο για σημαντικό, το παθολογικό για υγιές, να τους ρίξεις στην παγίδα της καταναλώσεως και χρησιμοποιώντας το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα να τους ποδηγετήσεις. Έτσι λοιπόν από την ανθρωποκεντρική κοινωνία του "παν μέτρον άνθρωπος" καταλήξαμε στην εγωκεντρική κοινωνία του προσωπικού κέρδους που αντιμάχεται το υγιές.
Όλα αυτά φτιάχνουν μια τρομακτική παθολογική κατάσταση την οποία οι άνθρωποι που αξίζουν καλύτερη μοίρα και ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να κατανοήσουμε.