θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, September 25, 2010

Αυτό το μοναχικό βαρκάκι στον Θερμαϊκό κόλπο δεν ανήκει σε κανένα ψαρά αλλά στον δήμο Θεσσαλονίκης;


Μονακό


ΚάννεςΘεσσαλονίκη

Γνωρίζετε ότι:


Αυτό το μοναχικό βαρκάκι που βρίσκεται στον Θερμαϊκό κόλπο δεν ανήκει σε κανένα ψαρά αλλά στον δήμο Θεσσαλονίκης που αποφάσισε να το τοποθετήσει εδώ για να δώσει κάποιο θαλασσινό χρώμα στην πόλη; Γιατί όμως δεν έκαναν την παραλία της Θεσσαλονίκης μία απέραντη μαρίνα όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις Κάννες ή στο Μονακό;

Εδώ και πολλά χρόνια το υπερσύστημα προσπαθεί να απομακρύνει τον Έλληνα από την Θάλασσα. Η Θάλασσα ήταν πάντα για τον Έλληνα η μεγάλη του δύναμη – άς θυμηθούμε τα «ξύλινα τείχη» στους Περσικούς πολέμους.

Αργά και μεθοδικά άλλοτε με απαγορεύσεις, άλλοτε με αδιαφορία, μας αποξένωσαν από το φυσικό μας στοιχείο.

Απαγόρευσαν μορφές αλιείας, επιδότησαν την καταστροφή των ψαρόβαρκων, με ύπουλες μεθόδους έδιωξαν τους Έλληνες ναυτικούς από τα καράβια των Ελλήνων εφοπλιστών.

Η Ελλάς είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο και όμως κάθε χρόνο πνίγονται Έλληνες γιατί δεν γνωρίζουν κολύμπι.

Στο σχολείο δεν υπάρχει ούτε ένα μάθημα σχετικό. Ποιος γνωρίζει τι ακριβώς είναι το μπρίκι (όχι του καφέ) και τι η γολέτα, τι το παλαμάρι (όχι του βαρκάρη) και τι η σαβούρα (όχι αυτή που βλέπετε γύρω σας), ποια η πλώρη και ποιά η πρύμνη ;

Ποιος γνωρίζει την σημασία του ναυτικού στην επανάσταση του 1821;

Στο σχολείο όμως φρόντισαν να μας μάθουν ένα σωρό άχρηστες γνώσεις – όπως οι μικροί και οι μεγάλοι προφήτες της Παλαιοδιαθήκης - και όχι αυτά που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας.

Πόσο μάλιστα τώρα που αφαίρεσαν το «εθνικό» από το υπουργείο παιδείας και μας έμεινε το «θρησκευμάτων».