θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Thursday, September 02, 2010

Επιτύμβια στήλη που βρέθηκε στο νησί τους το 1897 ζητούν οι Νισύριοι από τους Τούρκους.

Την επιστροφή της επιτύμβιας στήλης που βρέθηκε στη Νίσυρο το 1897 και η οποία μεταφέρθηκε κρυφά τότε από τους Τούρκους στην πατρίδα τους κατά την Τουρκοκρατία στα Δωδεκάνησα, ζητά η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών.
Ο πρόεδρός της κ.Κ.Χαρτοφύλης επικαλείται τα λεγόμενα του υπουργού της γειτονικής χώρας, ο οποίος επισκεπτόμενος πριν λίγους μήνες το Μουσείο της Ακρόπολης δήλωσε στα
μέσα ενημέρωσης ότι όλοι οι αρχαιοελληνική θησαυροί που βρίσκονται σε μουσεία εκτός χώρας προελεύσεώς τους πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η επιτύμβια αυτή στήλη βρέθηκε στη Νίσυρο κατά την εκσκαφή σε κτήμα ιδιώτη, όμως παρά το ότι κρύφτηκε για τρία χρόνια, τελικά οι Τούρκοι κατάφεραν να το μάθουν με αποτέλεσμα να τη μεταφέρουν κρυφά από το νησί στην Κωνσταντινούπολη.
Μέχρι και σήμερα παραμένει στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης ενώ για το γεγονός υπάρχουν καταγεγραμμένα πολλά στοιχεία και μάλιστα από μάρτυρες που ήταν παρόντες στο περιστατικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος επισημαίνει πως η επιτύμβια στήλη πρέπει να επιστραφεί στο νησί και να φιλοξενηθεί στο αρχαιολογικό μουσείο της Νισύρου
Κω.