θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, May 15, 2010

Κάποιος τύραννος Τρύζος διέταξε τους ντόπιους να μη συνομιλούν μεταξύ τους ούτε δημοσίως ούτε ιδιωτικά

AIΛIANOΣ ΠΟΙΚΙΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΔ

22. Κάποιος τύραννος Τρύζος15, θέλοντας να εμποδίσει τις συνωμοσίες και τις επιβουλές εναντίον του, διέταξε τους ντόπιους να μη συνομιλούν μεταξύ τους ούτε δημο­σίως ούτε ιδιωτικά.

Η κατάσταση ήταν λοιπόν δύσκολη και αδιέξοδη. Να τι σοφίστηκαν για να αντιμετωπίσουν τη διαταγή του τυράννου: έκαναν νεύματα μεταξύ τους και χειρονομίες ο ένας στον άλλον και συνεννοούνταν με το βλέμμα, που άλλοτε ήταν φουρτουνιασμένο και άλλοτε πάλι γαλήνιο και χαρούμενο. Και για τα σοβαρά και τα αθεράπευτα ο καθένας τους ήταν φανερά συνοφρυωμένος, δείχνοντας στον διπλανό του με την έκφραση του προσώπου του τα βάσανα της ψυχής του. Στενοχωριόταν και ο τύραννος με αυτά και πίστευε πως σίγουρα θα του βγουν σε κακό, όπως και η σιωπή, βλέποντας τις διάφορες εκφρά­σεις. Έτσι λοιπόν εκείνος έβαλε τέρμα και σε αυτό. Κά­ποιος λοιπόν από αυτούς που στενοχωριούνταν με την αδιέξοδη κατάσταση, δυσφορούσαν και διψούσαν να κατα­λύσουν τη μοναρχία, πήγε στην αγορά και στάθηκε και άρχισε να κλαίει γοερά, χύνοντας άφθονα δάκρυα.

Τον περιτριγύρισε λοιπόν ο κόσμος και γυρνούσαν γύρω του, κλαίγοντας κι εκείνοι. Αναγγέλθηκε λοιπόν στον τύραννο πως κανείς τους δεν κάνει πια νεύματα, αλλά τώρα έχουν αρχίσει το κλάμα. Εκείνος, σπεύδοντας να απαγορεύσει και αυτό, καταδικάζοντας σε δουλεία όχι μόνο τη γλώσσα ούτε μονό τα νεύματα αλλά στερώντας πια και από τα μάτια την ελευθερία που έχουν από τη φύση, έφτασε όσο μπορούσε πιο γρήγορα μαζί με τη σωματοφυλακή του, για να σταματήσει τα δάκρυα.
Εκείνοι τότε, αμέσως μόλις τον είδαν, άρπαξαν τα όπλα των φρουρών και σκότωσαν τον τύραννο.