θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Sunday, May 02, 2010

Ο Πλούταρχος έγραψε για την μύηση στα αρχαία Ελληνικά μυστήρια

Ο Πλούταρχος έγραψε για την μύηση στα αρχαία Ελληνικά μυστήρια (αναφερόμενος συγκεκριμμένα στα Ελευσίνια μυστήρια και στην μύησή τους), όπου σημείωσε:

"Τη στιγμη του θανάτου η ψυχή δοκιμάζει μιαν εμπειρία παρόμοια με εκείνη που δοκιμάζουν αυτοί που έχουν υποβληθεί σε μεγάλες μυήσεις.... Αρχικά υπόκειται σε απροσδιόριστες περιπλανήσεις και σε επίπονες περιφορές, περνάει μέσα από τρομακτικά και σκοτεινά μονοπάτια που δεν έχουν διέξοδο. Αλλά ξαφνικά προς το τέλος, όλα αυτά τα τρομερά πράγματα, ο πανικός και το ρίγος και ο ιδρώτας και η έκπληξη εξαφανίζονται και ένα θαυμάσιο φως έρχεται να σε προϋπαντήσει. Εμφανίζονται καθαροί πια τόποι και ευχάριστοι λειμώνες, με μουσική και χορούς και τελετουργίες, με θείους λόγους και ιερά οράματα. Εκεί λοιπόν ο μυημένος, τέλειος πια, απαλλαγμένος και απελευθερωμένος από όλα τα δεσμά, περιφέρεται στεφανωμένος και πανηγυρίζει με τους άλλους ιερούς και αγνούς μυσταγωγούς".

"Ότι εικάζεται είναι περισσότερο εντυπωσιακό.... Ότι όμως είναι απλό και έκδηλο, εύκολα περιφρονείται, όπως όταν ο άνθρωπος είναι γυμνός. Γι αυτό και τα μυητικά μυστήρια χρησιμοποιούν την μέθοδο της αλληγορίας, ώστε να προκαλούν κατάπληξη και δέος και γι αυτό τελούνται στο σκοτάδι και στην νύχτα". (Δημήτριος, "Περί ερμηνείας")

"Η απόκρυψη στα Μυστήρια μιμείται την φύση , η οποία απεχθάνεται την έκδηλη παρουσίαση", έγραψε ο Στράβωνας επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Ποσειδώνιου, όπως και η σοφή ρήση του σκοτεινού φιλόσοφου, του Ηράκλειτου επισήμανε, "Φύση φιλεί κρύπτεσθαι", (η φύση αγαπάει να κρύβεται).