θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Wednesday, March 04, 2009

ΠΑΠΥΡΟΙ THΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΞΥΡΡΥΓΧΟΥΠώς βρέθηκαν στην αιγυπτιακή έρημο, πώς διασώθηκαν και πώς διαβάστηκαν στην Οξφόρδη

Από τις χωμαιερές σιο «θαύμα»


Η βρετανική ανασκαφή στις αρχές του 20ου αιώνα στις χωματερές της αρχαίας Οξυρρύγχου και ο πάπυρος με κείμενο του Ησιόδου.


Η Οξύρρυγχος είναι μια μικρή πό­λη στην Αίγυπτο, πέντε ημέρες ταξίδι απ' την ξηρά. Στην αρχαιότητα είχε τείχη κυκλικά μήκους τριών χιλιομέ­τρων, πέντε πύλες, θέατρο χωρητικό­τητας ένδεκα χιλιάδων ατόμων, μεγά­λο ναό του Σεράπιδος. Μετά την κα­τάκτηση της Αιγύπτου από τον Μ. Αλέξανδρο στην Οξυρρυγχο εγκατα­στάθηκαν Ελληνες οικιστές και οι α­πόγονοι τους έζησαν σ' αυτή την πόλη για αιώνες, έως την αραβική κατάκτη­ση της Αιγύπτου. Οι κάτοικοι μιλού­σαν, έγραφαν και διάβαζαν όλα αυτά τα χρόνια ελληνικά. Στις αρχές του 20ού αιώνα στη θέση της αρχαίας πόλης υπήρχε μόνο ένας κίονας. Ολα τα άλλα είχαν καταστραφεί, καθώς είχαν χρησιμοποιηθεί για οικοδομικό υλικό στα σύγχρονα κτίρια.
Παρόλα αυτά γνωρίζουμε ότι στην αρχαία Οξυρρυγχο ζούσε ο Θώνις ο ψαράς, η κεντήστρα Αφυγχις, ο βαφέ­ας Ανίκητος και ο μανάβης Φιλάμμων. Ξέρουμε ότι στις 2 Νοεμβρίου του 182 μ.Χ. ο σκλάβος Επαφρόδιτος, 8 ετών, έσκυψε από το παράθυρο για να δει έναν περιοδεύοντα θίασο, γλί­στρησε, έπεσε και σκοτώθηκε.

Η Σαραπία


Ξέρουμε για τον Ιούδα, που έπεσε από το άλογο του και χρειαζόταν δύο νοσοκόμες για να τον γυρίζουν. Γνω­ρίζουμε τη Σαμπίνα που χτύπησε τη Σύρα με το κλειδί της (από μασίφ μέ­ταλλο) και την έστειλε στο κρεβάτι για τέσσερις ημέρες. Για τον Απολλώνιο και τον Σαραπία που έστειλαν χίλια τριαντάφυλλα και τέσσερις χιλιάδες νάρκισσους στον γάμο του παιδιού ε­νός φίλου τους.
Και όλα αυτά τα ξέρουμε σε τέτοια λεπτομέρεια χάρη στα σκουπίδια. Οι χωματερές της αρχαίας Οξυρρύγχου έμειναν άθικτες μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Ηταν μια σειρά από γήλοφους σκεπασμένους με άμμο, που προ­σέφεραν ιδανικές συνθήκες θερμο­κρασίας και υγρασίας για τη διατήρηση του χαρτιού της αρχαιότητας που ήταν οι πάπυροι. Και πάπυροι της αρχαίας Οξυρρύγχου σημαίνουν δύο πράγμα­τα: ντοκουμέντα της καθημερινής ζω­ής της πόλης (από αρχιτεκτονικά σχέ­δια σπιτιού, πρωτοχριστιανικούς ύ­μνους, διαταγή να συλληφθεί ένας χρι­στιανός, γράμμα ενός μονόφθαλμου α­στρολόγου, πρόσκληση σε γιορτή, επί­σημο ημερολόγιο κ.τ.λ.) και βιβλία (Ησίοδος, Αλκμάν, Σαπφώ, Ιβυκος, Σι­μωνίδης, Αισχύλος, Πλάτων, Αισχίνης, Μένανδρος, Καλλίμαχος κ.τλ.).


Η Οξύρρυγχος διέσωσε μια τερά­στια ποσότητα εγγράφων, περί τις 50.000 όλα μαζί. Ο κλασικός κόσμος δεν άφησε πίσω του βιβλία, καθώς η μεγάλη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

κάηκε και οι 28 δημόσιες βιβλιοθήκες της Ρώμης εξαφανίστηκαν χωρίς να α­φήσουν ίχνη. Η αρχαία ελληνική γραμματεία που διασώθηκε μέχρι τα χρόνια μας ήταν αντίγραφα αντιγράφων, τυχαία σωσμένα από τη μεσαιω­νική παράδοση κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
Οι χωματερές της Οξυρρύγχου άλ­λαξαν όλη την εικόνα. Διασώθηκαν μέχρι εμάς ποιήματα της Σαπφώς, κω­μωδίες του Μενάνδρου, ελεγείες του Καλλίμαχου. Και τώρα οι Βρετανοί επιστήμονες υπόσχονται μια νέα «Ανα­γέννηση» καθώς η νέα μέθοδος τους επιτρέπει να προσθέσουν περί τις 5.000.000 λέξεις στον θησαυρό της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.