θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, September 06, 2008

Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου με τις υψηλές γνωριμίες


Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου με τις υψηλές γνωριμίες

Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ αν και έχει μονάσει στο Άγιο Όρος, φαίνεται ότι δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τα εγκόσμια. Ο κατά κόσμον Βασίλης Κουτσού του Σωτηρίου και της Παντελούς αν και ζει στην Αθωνική Πολιτεία, έχει καταφέρει να κάνει ισχυρούς φίλους από τη πολιτική, οικονομική αλλά και καλλιτεχνική ζωή. Ο Κυπριακής καταγωγής ηγούμενος Εφραίμ περιγράφεται από πολλούς ως ένας αγιορείτης μοναχός με επιχειρηματικό δαιμόνιο και εξαιρετικές δημόσιες σχέσεις.

Πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ακόμη και πρίγκιπες όπως ο Κάρολος της Αγγλίας, επισκέπτονται τακτικά τη Μονή και συμβουλεύονται τον πνευματικό άνδρα. Στην Κύπρο ο 52χρονος σήμερα ηγούμενος περιγράφεται ως ένας ισχυρός εκκλησιαστικός παράγοντας, που δεν βάζει εύκολα νερό στο κρασί του. Σύμφωνα με τον καθηγητή Θεολογίας στην Μεγαλόνησο Θεόδωρο Κυριακού, είχε έρθει σε σύγκρουση με την ηγεσία της Κυπριακής Εκκλησίας για έκταση, που ο ίδιος ήθελε να παραχωρηθεί, για να κατασκευασθούν γήπεδα γκολφ.

Στην Ελλάδα έγινε ευρύτερα γνωστός το 1995, όταν έπειτα από παράκληση της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου έφερε την Άγια Ζώνη της Παναγίας στην Αθήνα, για να βοηθήσει τον ασθενή τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το ιερό κειμήλιο πέρασε απ' όλα σχεδόν τα σπίτια των πολιτικών αρχηγών, αλλά και ορισμένων ισχυρών οικονομικών παραγόντων, προτού εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Την τακτική αυτή ακολουθούσε και στην Κύπρο, όπως λένε στην γενέτειρά του. Η όλο και αυξανόμενη επιρροή του Εφραίμ στην Κύπρο φάνηκε και μέσα από την αύξηση των Κυπρίων επισκεπτών στο Βατοπέδιο, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο.

Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνουν οι επισκέπτες, είναι ότι στη Μονή Βατοπεδίου η συντριπτική πλειοψηφία των μοναχών είναι Κύπριοι. Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, ο δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής Νίκος Παπαναστασίου απαντά, ότι «ο Εφραίμ επιλέγει συντοπίτες του, για να μην αμφισβητηθεί ποτέ η κυριαρχία του στη Μονή». Είναι ενδεικτικό, ότι στις Μονές που θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό την επιρροή του Βατοπεδίου στην Κύπρο, παρατηρείται υπερδιπλασιασμός των μοναχών. Από 33 μοναχούς το 1992 έφθασαν τους 85 το 2002. Το ίδιο χρονικό διάστημα στις υπόλοιπες Μονές της Κύπρου η αύξηση ήταν μικρή. Από 92 μοναχούς το 1992 έφθασαν τους 125 το 2002.

Σε αυτό το ρεύμα ίσως βοήθησε και το γεγονός, ότι ο Εφραίμ ήταν υπέρ να ταξιδεύουν συχνά-πυκνά ανά την Ελλάδα συνοδευόμενα πάντα από τον ίδιο τα
Ιερά Κειμήλια της Μονής. Πολλοί θυμούνται τι συνέβη το 1993, όταν η σύζυγος του τέως βασιλιά Άννα Μαρία θέλησε να προσκυνήσει την Αγία Ζώνη. Επειδή λόγω του άβατου δεν επιτρεπόταν να μεταβεί στο Άγιο Όρος, ο ηγούμενος μετέφερε το ιερό αντικείμενο στη θαλαμηγό, για να ικανοποιήσει την επιθυμία των υψηλών προσώπων.

Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης