θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Thursday, July 31, 2008

Aρχαίο λουκέτο

Ελεύθερος Τύπος

Τρίτη, 05.02.08

Τα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν. Μετά τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων, «το πολυπλοκότερο υπολογιστικό εργαλείο της αρχαιότητας», ένας ακόμη αρχαίος μηχανισμός έρχεται να μας μυήσει στην τεχνογνωσία των αρχαίων Ελλήνων. Ανακαλύφθηκε το 2002 στην αρχαία Ελεύθερνα της Κρήτης, συντηρήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και εν συνεχεία «πέρασε» από τον αξονικό τομογράφο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου για να «φωτιστεί» το εσωτερικό του. Τη λειτουργία του μηχανισμού ερευνούν εδώ και ένα χρόνο οι καθηγητές Δημήτρης Καλλιγερόπουλος και Σουλτάνα Βασιλειάδου.Οπως σημείωσε χθες το απόγευμα ο κ. Καλλιγερόπουλος, κατά την παρουσίαση των πρώτων συμπερασμάτων των ερευνών στο Τεχνικό Επιμελητήριο, το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για σπάνιο είδος λουκέτου. Στο χώρο που βρέθηκε, εντοπίστηκε και κλειδί που πιθανότατα το κλείδωνε.Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Θέμελη, εκ των ανασκαφέων της Ελεύθερνας, ο μηχανισμός είναι μεταγενέστερος εκείνου των Αντικυθήρων (87 π.Χ.) και χρονολογείται στον 4ο αι. μ.Χ. (γύρω στο 350). Οπως λέει στον ΕΤ ο γνωστός καθηγητής, ανακαλύφθηκε το 2002 σε χώρο κατεστραμμένης αποθήκης αγγείων και θυμίζει μεσαιωνική κλειδαριά. Ο κ. Θέμελης χαρακτηρίζει το μηχανισμό ιδιαίτερα σπάνιο. «Δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα τίποτα παρόμοιο», σημειώνει.
Η αρχαία κλειδαριά έχει το σχήμα μεταλλικού κυλίνδρου, με επένδυση χαλκού. «Στο εσωτερικό της περιλαμβάνει δύο διαμερίσματα με τρεις οδοντωτούς τροχούς (γρανάζια)». Το στοιχείο που προβλημάτισε ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι η ισχυρή αλυσίδα που φέρει, με σωζώμενους δέκα μεγάλους ελλειψοειδείς κρίκους.
Σύμφωνα με τον κ. Θέμελη, πρέπει να κρεμόταν από το ταβάνι της αρχαίας αποθήκης, η οποία καταστράφηκε πιθανότατα από το σεισμό που έπληξε την περιοχή γύρω στο 365 μ.Χ. Εκτός από σπασμένα αγγεία στον ίδιο χώρο βρέθηκαν και ανθρώπινα οστά.
Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο μηχανισμός ζυγίζει μισό κιλό και είναι τόσο καλά κατασκευασμένος που δεν διακρίνονται καν οι ενώσεις στα τμήματα που τον αποτελούν.