θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Sunday, July 22, 2007

ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ ( ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΣΟΥ )

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΣΟΚΑΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΤΗΤΑ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Εμείς οι Γυναίκες Ιούνιος 3007 ΣΕΛΙΣ 32

Γράφει η Ευγνωσία Ραφτοπούλου-Χατζηπρίμου
Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω
e-mail: raftopul@hol.gr

Του Χωρισμού τα παρεπόμενα...
Παιδιά, διατροφή, σπίτι, οικοσυσκευή...'Οταν φτάσει ένα ζευγάρι στο χωρισμό, τι γίνεται με τα ζητήματα που προκύπτουν; Τα παιδιά, το σπίτι, τα πράγματα; ρωτάει η Μαριάννα

Μαριάνα, θα σου απαντήσω ως δικηγόρος γυναικών, από την πλευρά τη γυναικεία. Συνήθως ξεκινούμε με ασφαλιστικά μέτρα και ζητούμε, (εφόσον βέβαια το θέλουμε): Να πάρει η μητέρα τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια των παιδιών, να φύγει ο υπαίτιος σύζυγος από το σπίτι και να παραχωρηθεί η χρήση του σπιτιού, των επίπλων και της οικοσκευής στη σύζυγο και τα παιδιά. Αυτό μάλιστα μπορούμε να το ζητήσουμε ακόμη και αν το σπίτι ή και τα έπιπλα είναι ιδιοκτησίας του συζύγου. Έτσι, αφενός τα παιδιά παραμένουν με τη μητέρα (γιατί στη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων, θεωρείται ότι αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον τους) αφετέρου η αναστάτωση που προκύπτει από ένα χωρισμό, περιορίζεται στο λιγότερο δυνατό: Δεν χρειάζεται να μετακομίσει η γυναίκα με τα παιδιά, δεν υποβάλλεται σε επιπλέον έξοδα για ανεύρεση και οργάνωση άλλου σπιτιού, δεν αλλάζουν τα παιδιά σχολεία, φίλους και καθημερινές συνήθειες.
Ακούγεται ως σοβαρό πλεονέκτημα, με την έννοια ότι και ψυχολογικά η επίδραση είναι μικρότερη και εξοικονομούνται κάποια σοβαρά χρηματικά ποσά, που πολλές φορές μάλιστα δεν τα έχει μια γυναίκα. Με τη διατροφή τι γίνεται;
Εδώ, χρειάζεται προσοχή και μερικές κινήσεις έξυπνες και μετρημένες. Βασικός κανόνας είναι ότι η διατροφή εξαρτάται αφενός από τα εισοδήματα του ενός και του άλλου συζύγου και αφ' ετέρου από τις ανάγκες του δικαιούχου της διατροφής, ανάλογα με το επίπεδο ζωής που υπήρχε στη διάρκεια του γάμου. Δηλαδή, θα ληφθεί υπόψη τι χρήματα εσοδεύει καθένας σύζυγος τόσο από τη δουλειά του όσο και από άλλες πηγές (πχ από ενοίκια, από μετοχές, από τόκους καταθέσεων, από μερίσματα επιχειρήσεων, αν κάνει και δεύτερη δουλειά έστω και ανεπίσημα κλπ), σε τι επίπεδο ζούσε η οικογένεια και ποιες είναι οι σημερινές ανάγκες. Υπάρχουν γυναίκες που δε φεύγουν παρορμητικά από το σπίτι πάνω σε έναν καυγά, αλλά οργανώνονται πριν κάνουν το μεγάλο βήμα. Που πριν από οποιαδήποτε ενέργεια (ει δυνατόν σε ανύποπτο χρόνο), συζητούν με δικηγόρο της εμπιστοσύνης τους. Που πάντα, ακόμη και όταν στο ζευγάρι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά και δεν υπάρχει το παραμικρό σύννεφο στη σχέση, ξέρουν τι γίνεται σε σχέση με τα οικονομικά. Που έχουν πληροφορίες για τα εισοδήματα του συζύγου τους, κρατούν φωτοτυπίες από έγγραφα που θεωρούν λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά, όποιος συμβόλαια, βιβλιάρια καταθέσεων, λογαριασμούς, σημειώματα, ο,τιδήποτε.
Θυμάμαι μια πελάτισσα μου, μια ευγενέστατη γυναίκα, ας την ονομάσουμε Βέρα, που είχε υποψιαστεί ότι ο σύζυγος της την απατά. Δεν του είπε τίποτε, παρά τέντωσε τις κεραίες της. Ήρθε και κάναμε μια πρώτη συζήτηση, μετά πήγε για καφέ στο λογιστήριο της επιχείρησης, πέρασε από το κατάστημα του, περιμάζεψε χαρτάκια με τα καθημερινά έσοδα του συζύγου της από την επιχείρηση του που έφερνε στο σπίτι, πληροφορήθηκε το όνομα της ερωμένης του Αποτέλεσμα; Βγάλαμε δικαστικά διατροφή 3.600 ευρώ για κάθε μήνα, τη στιγμή που συμβιβαστικά είχαμε προτείνει στον σύζυγο 3.000 ευρώ και αυτός είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση χωρίς καν αντιπρόταση, εξοργισμένος με το θράσος μας! Μια άλλη πελάτισσα μου, ας την πούμε Μαρία, ήξερε ότι ο σύζυγος της εξόφλησε το δάνειο του σπιτιού πολύ πριν από την λήξη του. Βρήκαμε τα απαραίτητα έγγραφα, αξιοποιήσαμε το γεγονός αυτό, που μαρτυρούσε την ανθηρή οικονομική του κατάσταση και βγάλαμε απόφαση για ατομική διατροφή της συζύγου (χωρίς παιδιά) 1.900 ευρώ το μήνα και πήραμε επιπλέον τη χρήση του σπιτιού με όλη την οργάνωση του.
Η Ελένη, που παρά τις απιστίες του συζύγου της δεν ήθελε να χωρίσει, προτού εκδιωχθεί κακήν κακώς από το σπίτι, έσπευσε να βγάλει αντίγραφα από τιμολόγια αγοράς μηχανημάτων του συζύγου της και εντόπισε κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις του με τηλέφωνα από ροζ αγγελίες. Εντελώς πρόσφατα, η Σοφία, μια αξιοπρεπέστατη και τρυφερή νέα γυναίκα που επίσης αντιλήφθηκε εξωσυζυγική σχέση του άντρα της, χωρίς ν' αλλάξει συμπεριφορά απέναντι του, του άνοιξε συζήτηση για τη σχέση τους, τα τυχόν παράπονα του από αυτήν ως σύζυγο και ως μητέρα και πήρε την άδεια του να μαγνητοφωνήσει τη συζήτηση. Επίσης, κρατούσε έγγραφα από Τράπεζες και επιχειρήσεις τηλεφωνίας, τις αποδείξεις από τα μεγαλούτσικα έξοδα της οικογένειας για ρούχα, για ταξίδια, για αγορές επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών, αντίγραφα από τις δηλώσεις στην Εφορία κλπ. Ζητήσαμε 2.000 ευρώ το μήνα και αναμένουμε απόφαση.
Εντυπωσιακά τα περιστατικά αυτά και ακόμη πιο εντυπωσιακά τα ποσά της διατροφής. Τι γίνεται όμως αν ο σύζυγος δεν δηλώνει όλα τα εισοδήματα του στην εφορία;
Ακριβώς επειδή συχνά δεν τα δηλώνει όλα, γι' αυτό μας είναι πολύτιμα όλα τα σημειώματα και όλες οι πληροφορίες, όσο πιο συγκεκριμένες γίνεται. Μας ενδιαφέρει να αποδείξουμε:
- ότι ο σύζυγος έχει αρκετά εισοδήματα
- ότι η οικογένεια είχε ένα ανεβασμένο επίπεδο διαβίωσης (εξοχικό σπίτι, αυτοκίνητα, οικιακή βοηθό, κηπουρό, σωφέρ, ταξίδια, ξενοδοχεία, διασκεδάσεις, ακριβά ρούχα)
- ότι σήμερα υπάρχουν συγκεκριμένες οικονομικές ανάγκες (ιδιωτικά σχολεία, άλλα μαθήματα ή δραστηριότητες των παιδιών ή της συζύγου κλπ).
Όταν, λοιπόν, μια γυναίκα έχει στοιχεία και πληροφορίες για όλα αυτά, κάνει τη θέση της πιο ισχυρή. Είτε ρυθμίσει τα θέματα συμβιβαστικά είτε δικαστικά, δεν θα αισθάνεται θύμα, τουλάχιστον από την άποψη αυτή. Και να σου πω κάτι, Μαριάνα. Έχω δει πολλές φορές γυναίκες αξιοπρεπείς, σοβαρές, κυρίες, πάνω στη φάση των προβλημάτων και του πόνου τους να μου λένε "δεν μ' ενδιαφέρει η διατροφή, δε θέλω χρήματα". Όμως έρχεται στιγμή που μετανιώνουν για την τόση καλοσύνη τους. Θυμάμαι πόσο θύμωσε η Καίτη, οταν είδε στην τηλεόραση τον άντρα της με τη φίλη του σε κρουαζιέρα! Μακάρι ο σύζυγος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά ακόμη και αν αυτό το κάνει στην αρχή δεν ξέρουμε τι θα γίνει αργότερα. Δεν είμαι υπέρ της σφοδρής και χωρίς λόγο αντιδικίας, τις μισές από τις υποθέσεις που χειρίζομαι, τις κλείνω συμβιβαστικά. Αλλά η γνώση είναι δύναμη και η δύναμη δίνει σιγουριά και αυτοπεποίθηση, ανεβάζει την αυτοεκτίμηση. Ποτέ και κανείς άνθρωπος δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο και μια γυναίκα, ειδικά όταν έχει και παιδιά, έχει πολλά να αντιμετωπίσει. Γι' αυτό επαινώ τις γυναίκες που είναι ενημερωμένες και έτοιμες ανά πάσα στιγμή. Που πριν βάλουν τα κλάματα ή τις φωνές στον σύζυγο και τα πουν όλα, έξω από τα δόντια, έχουν συμβουλευθεί δικηγόρο και ας είναι αχρείαστος. Και θυμήσου, πέρα από τη διατροφή έχουμε ακόμα ένα σοβαρό κεφάλαιο να αντιμετωπίσουμε. Το τι γίνεται με τα περιουσιακά στοιχεία, τη συμμετοχή στα αποκτήματα. Η συνέχεια στο επόμενο λοιπόν...